Alsim Alarko, Astana’nın Arıtma Altyapısını Yeniledi
Expo 2017’nin gerçekleştirileceği Astana şehrinin tüm temiz ve pis su arıtma tesisleri ile şebekesi Alsim Alarko tarafından gerçekleştiriliyor. Astana Valiliği’nin yaklaşık 1 milyar dolarlık projesi, başkente su sağlayan rezervlerin ve atıksuların etkin bir şekilde yönetilmesi prensibine dayanıyor. Alsim Alarko Genel Koordinatör Yardımcısı M. Alper Kaptanoğlu, proje çerçevesinde öncelikle içme suyu kaynaklarının iyileştirilmesi ve şehre ulaştırılmasını hedeflediklerinin altını çizdi. Kaptanoğlu, bu aşamanın ardından içme suyu arıtma, tüm şehir içi şebeke yenileme ve mevcut pis su arıtma tesisinin modernizasyonunun gerçekleştirildiğini bildirdi.
M. Alper Kaptanoğlu, Astana’ya gelen su kaynaklarının hem etkin bir şekilde yönetilmesi hem de suyun kullanıma uygun hale getirilmesi için gereken hijyen koşullarının sağlanması projesi ile kentin yıllardır süregelen önemli bir sorununu çözdüklerinin altını çizdi. EXPO 2017 ile büyüme ivmesini artıran Astana için su temini probleminin çözülmesinin kritik bir konu olduğunun altını çizen Kaptanoğlu, “Ayrıca artan atıksu arıtma tesisi ihtiyacını karşılamak, atıksu rezerv alanlarının ıslahını yapmak ve ekolojik dengenin yeniden tesisini sağlamak projemizin odağını meydana getiriyordu. Dolayısıyla bugüne kadarki çalışmalarımızla taahhüt ettiğimiz her şeyi zamanında yerine getirmiş olduk” dedi.
“Yatay Sondaj İşlemi Sayesinde Sosyal Hayatı Engellemedik”
M. Alper Kaptanoğlu, Astana içinde yapılacak boru döşeme işinin ilk etapta açık kazı yöntemiyle gerçekleştirilmesinin planlandığını ancak işleyen trafik hattındaki yollar ve yaşam alanlarındaki nüfus yoğunluğu nedeniyle kazı dolgu işi yapmanın projenin süresini uzatacağını gördüklerini iletti. Kazı dolgu işleminin aynı zamanda çevre kirliliği ve üçüncü şahıslara zarar verme riski taşıdığı için projede tercih edilmediğine vurgu yapan Kaptanoğlu, bu sorunu çözmek için boyutuyla dünyada ilk kez yatay yönlendirilebilir sondaj yöntemini kullandıklarına dikkat çekti.
Astana’ya getirdikleri yatay yönlendirilebilir sondaj yapım yöntemi sayesinde akan trafiğe ve halkın sosyal yaşantısına zarar vermeden projede ilerlediklerini vurgulayan M. Alper Kaptanoğlu, “Bu yöntem sayesinde tek seferde 120 kilometre boyunca boru hattı döşedik. Bu kadar büyük metrajlı yatay delgi işinin tek seferde uygulanması sayesinde küresel ölçekte bir ilke imza attığımız düşünüyorum” diye konuştu.
“Temiz Suyun Bulunduğu Gölden 5,6 Milyon m3 Balçık Temizledik”
Astana’daki atıksu arıtma tesisinin 1972 yılında faaliyete geçtiğini fakat 2000 yılından beri hemen hemen hiç arıtma yapılmadan, atıksuyun tesisin yanı başında bulunan Taldykol Gölü’ne bırakıldığını anlatan M. Alper Kaptanoğlu, bunun sonucunda ekolojik dengenin tamamen bozulduğunu iletti. Astana’nın bozulan ekolojik dengesine projeleri sayesinde yeniden hayat verdiklerine işaret eden Kaptanoğlu, “Tabanı tamamen balçıkla kaplanan Taldykol Gölü’nü taahhüt kapsamında beş adet tarak gemisi ile temizleyerek, eski günlerine kavuşturduk” dedi.
Öte yandan, Astana’nın temiz su rezervinin yer aldığı gölde, kıyıdan 200 metre içeride su alma yapısı inşa ettiklerini anlatan Kaptanoğlu, “Göl içinde yaklaşım platformu dolgusu yapılmış, kesişen kazıklarla geçirimsiz bir duvar oluşturulmuş sonrasında da kazı yapılarak su seviyesinden 23 metre derine inilmiş ve şehre su basacak pompa istasyonunun inşaatına başlandı” şeklinde bilgi verdi. Yardımcı ekipmanlarla birlikte projede 11 adet gemiyle dip taraması yapıldığını aktaran Kaptanoğlu, filonun 2 bin 400 metreküp/saat kapasiteli en büyük gemisinin ise şirket mühendisleri tarafından dizayn edilerek göl başında kurulan tersanede üretildiğini dile getirdi.
Göl tabanından temizlenen çamurun yüzer borular aracılığıyla drenaj sahasında bulunan 60x14 mt ebadında 960 adet geotekstil tüplerde susuzlaştırılarak dolgu alanında kullanıldığını belirten Kaptanoğlu, şöyle devam etti: “5.6 milyon metreküp balçık temizliği ve kullanılan 960 adet geotekstil tüp, benzer projelerle karşılaştırıldığında en büyük ölçekli alana sahip dünyadaki ilk proje olarak öne çıkıyor. Bu sayede göl tamamen temizlenerek bataklık alanlar kurutulup, bir rekreasyon alanına dönüştürüldü. Halihazırda bulunan sazlık, sivrisinek ve kötü kokudan arındırılarak doğal hayatın yeniden başlanması sağlandı ve Astana şehrine yeni bir çehre kazandırıldı.” Kaptanoğlu, UNESCO standartlarında arıtma yapan bir tesis haline gelen yeni arıtma tesisinden arıtılan suyun, geri dönüşüme kazandırılarak insanların yaşam alanlarının bulunduğu Esil Nehri’nin beslenmesinde kullanıldığını sözlerine ekledi.
Rakamların Diliyle Astana Altyapısı
210 bin metreküp: Su alma tesisinin günlük kapasitesi
105 bin metreküp: İçme suyu tesisinin günlük kapasitesi.
136 bin metreküp: Kanalizasyon arıtma tesisinin kapasitesi.
93.5 bin adet: Proje kapsamında montajı yapılan su sayacı adedi.
4.3 milyon metreküp: Göldeki havzada yapılan dolgu işlemine kullanılan toprak miktarı.